Bij Delhaize in Hasselt betaal je 1,25 euro in plaats van 2,49 voor één brood. Het enige verschil: het brood werd een dag eerder gebakken. In tijden waar het budget voor veel gezinnen steeds beperkter wordt, is het oude brood bij heel wat bakkers en -ketens een hit. Maar is dat dan nog lekker? En hoe kan je het opwaarderen? [naar artikel]
Ons dagelijks brood bestaat uit bloem, water, gist en zout, maar sommige bakkers voegen nog broodverbeteraars toe om het brood langer houdbaar te maken én een krokantere korst te geven. “Dat gebeurt vaak met varkensvet of smout”, vertelt Eddy Van Damme van Bakkersfederatie Vlaanderen. Hoeveel bakkers gebruiken dit nog? Hoe herken je een brood met varkensvet? En hoe zit het met supermarktbrood? [naar artikel]
Bij Delhaize in Hasselt betaal je 1,25 euro in plaats van 2,49 voor één brood. Het enige verschil: het brood werd een dag eerder gebakken. In tijden waar het budget voor veel gezinnen steeds beperkter wordt, is het oude brood bij heel wat bakkers en -ketens een hit. Maar is dat dan nog lekker? En hoe kan je het opwaarderen? [naar artikel]
Brood is een bron van vezels, eiwitten, vitaminen, mineralen en koolhydraten. Vijf Kempense bakkers doen daar nog een schepje bovenop door hun brood te bakken met gist die natuurlijk verrijkt is met vitamine D, in de volksmond bekend als de zonneschijnvitamine. “Wij brengen de zon in je brood en gebak”, zeggen de bakkers. [naar artikel]
In Antwerpen hebben zes bakkers een eetbaar kunstwerk gemaakt. Met maar liefst 19.000 eclairs puzzelden ze het schilderij De Intrige van James Ensor in elkaar. Met de stunt willen de bakkers tonen wat ze in hun mars hebben en extra aandacht vestigen op hun stiel. Onder de naam Proef Ensor krijgen voorbijgangers nu ook de kans om de eclairs te kopen. Het ingezamelde geld gaat naar Kick Cancer, een organisatie die zich inzet voor kinderen met kanker. [naar artikel]
Mmm… niks zo lekker dan de geur van vers gebakken brood. De krokante korst die kraakt tussen je tanden en een stevig kruim om in te bijten: echt heerlijk. Brood kent vandaag een heropleving. En daar dragen deze zuurdesembakkers, van professionals tot de gepassioneerde thuisbakker, een dikke steen aan bij. [naar artikel]
Vijf Kempense bakkers zorgen voor zon in hun brood met vitamine D-gist. Het gist wordt blootgesteld aan uv-licht en wordt zo dus verrijkt met vitamine D. "We gebruiken het gist in al onze broden, pistolets, sandwiches en zelfs in onze koffiekoeken", zegt bakker Koen Dilen uit Ravels. [naar artikel]
Aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen is een eetbaar kunstwerk gemaakt. "De intrige" van de Oostendse kunstenaar James Ensor werd nagemaakt met 19.000 eclairs. Zes warme bakkers uit heel Vlaanderen werkten daarvoor samen. "We willen aandacht voor het knelpuntberoep van warme bakker", vertelt patissier Eddy Van Tittelboom op Radio2. De eclairs worden verkocht en de opbrengst gaat naar het goede doel. [naar artikel]
Nog tot zondag 26 juni is het de Week van de Eclair. Over heel het land zetten bakkers en patissiers het langwerpige gebakje voor de gelegenheid extra in de kijker. Ze voegen er fruit aan toe, maken het in de vorm van een dier of transformeren het tot een hartige versie: denk aan een broodje, of zelfs een vol-au-vent-versie. Wij zetten 12 opvallende eclairs op een rijtje. Waar passeer jij dit weekend? [naar artikel]
Bakkers Vlaanderen is niet opgezet met de campagne ‘Brood, maar dan beter’ van de supermarktketen Delhaize. De beroepsvereniging van Vlaamse ambachtelijke bakkers vindt dat de nieuwe campagne doet uitschijnen dat enkel bij Delhaize brood zonder bewaarmiddelen wordt gemaakt. [naar artikel]
Een foto van vuilnisbakken op de Meir die uitpuilen van het brood en de koffiekoeken van Panos, leidde maandag tot verontwaardiging bij bezoekers van de Facebookpagina ‘Ge zijt van Antwerpen als...’. In deze tijden van dreigende voedselschaarste en wurgende energieprijzen vlogen de verwijten in het rond. In een reactie bij Radio 2 zegt La Lorraine, moederbedrijf van Panos, dat het in gesprek gaat met de filiaalhouder. [naar artikel]
Betalen we straks 3 euro voor een brood? “Al onze kosten rijzen uit de pan”, klinkt het in ’t Pistoleke in Schoten. Toch stelt deze bakker een nieuwe prijsstijging zo lang mogelijk uit. “Klanten leggen nu al gepast geld op de toog en zeggen: zovéél voor één brood”. Hoe fel zijn de facturen van de bakkers dan al gestegen? Moeten ook de supermarkten de broodprijs optrekken? En zullen de grondstofprijzen verder exploderen? “Er zijn nog apocalyptische prijsstijgingen op komst”. [naar artikel]
De Chocolade- en Pateekesweken staan dit jaar volledig in het teken van koffiekoeken. Organisator Antwerpen Koekenstad kijkt nu ook verder dan de steden Antwerpen en Mortsel, want ook in Lier, Kontich, Herentals, Mechelen en Turnhout springen warme bakkers op de kar. Een aantal onder hen ontwierp zelfs al nieuwe koffiekoeken. [naar artikel]
Bij Wodca-controles van de politie Mechelen-Willebroek werden afgelopen weekend twintig bestuurders betrapt die onder invloed waren van alcohol of drugs. De politie hield ook tal van andere controles. Daarbij werd onder andere de bestuurder van een bestelwagen gevuld met brood en koffiekoeken beboet. [naar artikel]
Brood op basis van tuinbonenmeel: het klinkt als een exotisch idee, maar onderzoekers van de Universiteit van Reading in Engeland roemen het als gezond alternatief voor wit brood. In het Verenigd Koninkrijk denken ze er al over na om het te verplichten, maar hoe staat het in België? Waarom zou dit goed zijn voor de gezondheid? En staan de Belgische bakkers daarvoor open? Diëtiste Hella Van Laer en Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen leggen uit. [naar artikel]
Brood op basis van tuinbonenmeel: het klinkt als een exotisch idee, maar onderzoekers van de Universiteit van Reading in Engeland roemen het als gezond alternatief voor wit brood. In het Verenigd Koninkrijk denken ze er al over na om het te verplichten, maar hoe staat het in België? Waarom zou dit goed zijn voor de gezondheid? En staan de Belgische bakkers daarvoor open? Diëtiste Hella Van Laer en Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen leggen uit. [naar artikel]
Door de lockdowns is ons land veel bakkers rijker, die thuis brood maken van niets meer dan meel, water en zout. In de fermenterende papjes met desem dat brood luchtig moet maken gaat een wereld schuil die wetenschappers maar net beginnen te ontrafelen. [naar artikel]
Bakker Van Thillo in Essen veroorzaakt met zijn eclairs een hype in Essen. Vandaag gingen er zo'n 900 gepersonaliseerde eclairs de deur uit in zijn bakkerwinkels in Essen, Kalmthout en Hoogstraten. De lekkernij mag dan wel van Franse oorsprong zijn, de Rode Duivels zijn van Belgische makelij. [naar artikel]
Eclairs met chocolade eenhoorns, bloemetjes en ijshoorntjes, die liggen zaterdag in de toonbank bij bakkerij van Gelooven in Hasselt. Samen met 21 Limburgse bakkers verkopen ze eclairs om kinderen met kanker te helpen. “We weten zelf wat het is om zo’n zwaar parcours af te leggen.” [naar artikel]
Koffiekoeken en gebak worden duurder omdat bakkers meer moeten betalen voor hun boter. De groothandelprijs is in een jaar tijd zelfs verdubbeld. [naar artikel]
Negen chef-koks uit de zorgsector vinden dat bejaarden te vaak industriële maaltijden voorgeschoteld krijgen, met als oogpunt winst in plaats van smaak. ‘Wortels, erwtjes en varkensvlees uit de diepvries: als je met 3 euro per dag moet koken, kun je geen lekker eten serveren.’ [naar artikel]
Anno 2017 staat Instagram er vol mee: desserts zoals donuts of cakes die bedekt zijn met een kosmische print. Nu bestaan er zelfs eclairs met een galactisch laagje glazuur. Een patisserie uit Oekraïne, Musse Confectionery, verkoopt de zoete tussendoortjes. Zoals je op de foto’s kan zien, zijn de eclairs bedekt met een mengeling van blauwe, […] [naar artikel]
“Veel bakkers zijn de vijftig gepasseerd, en ik weet niet of er genoeg jonge gasten klaarstaan om over te pakken.” Dat zei Eddy Van Damme van bakkersfederatie Bakkers Vlaanderen afgelopen weekend. Maar de voorzitter kan op zijn twee oren slapen. Hier staan ze, die jonge gasten. Ze zwaaien straks af aan de bakkerijschool PIVA in Antwerpen. Met op zak de kunde om de beste baguettes en koffiekoeken te bakken, en de grote goesting om de ambacht levend te houden. [naar artikel]
Bakkerij Bouakline, een bakker met winkels in Wetteren, Ninove en Nieuwerkerken (Aalst), schenkt brood en gebak aan mensen die het financieel moeilijk hebben. “We vertrouwen de mensen die ons bellen op hun woord. Hopelijk zet ons initiatief ook andere bakkers aan om hetzelfde te doen.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.