Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Wat is het smaakverschil tussen een witte en rode ui? En hoe zit het met een sjalotje? Chef legt uit welke 9 soorten uien je best wanneer gebruikt

16/08/2023 - 15:10
"In een recept staat vaak bij de basisingrediënten een ajuin. Maar hoe weet je zelf welke soort ui het best bij je gerecht past? Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen een rode en witte ui? En welke andere varianten heb je nog? Chef Bart De Pooter legt uit welke soorten je allemaal hebt, wanneer je ze best gebruikt én deelt een exclusief recept. “Deze soort is dé ui voor in frisse, zomerse salades.”"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Zijn rode uien beter dan witte? Volgens deze studie wel (14/06/2017 - Het Belang van Limburg)

Uien zijn een smaakmaker in heel wat gerechten, maar als je aan het twijfelen bent tussen een wit of een rood exemplaar opteer je beter voor het tweede. Waarom? Rode uien zouden heel wat goede stoffen bevatten die kanker bestrijden. Dat blijkt uit een nieuw Canadees onderzoek. [naar artikel]


2. Chef-kok ontdekt dat het helemaal geen uien zijn op 136 jaar oud schilderij van Van Gogh ‘Rode Kolen en uien’ (18/04/2023 - De Morgen)

[naar artikel]


3. Hoe snijd je nu écht uien zonder te wenen? “Eens je dit principe doorhebt, heb je er nooit meer last van” (17/04/2023 - Het Laatste Nieuws)

Tranende ogen wanneer je uien snijdt tijdens het koken: iedereen is bekend met het fenomeen. Maar hoe komt het dat je die tranen niet kan bedwingen? Kan je er iets tegen doen? En moet je harder wenen bij de ene soort ui dan bij de andere? Chef-kok Freek De Roo legt uit. “De oplossing is echt heel simpel.” [naar artikel]


4. Wat zijn de verschillende soorten uien en hoe gebruik je ze het best? “In de gastronomie wordt deze ui als de top beschouwd” (02/06/2023 - Het Laatste Nieuws)

Stoofvlees, spaghettisaus of soep. Uien vormen de basis van zoveel recepten, want ze geven smaak en diepgang. Deze bescheiden groente is compleet onmisbaar in onze keuken, maar speelt zelden de hoofdrol. En dat is onterecht, vindt chef Bart De Pooter. Hij leert je verschillende soorten ajuin kennen, geeft zijn favoriete recept én onthult zijn ultieme tip tegen tranende ogen bij het uiensnijden. [naar artikel]


5. Wijn gemaakt van rotte druiven? Onze wijnexpert Alain Bloeykens legt het verschil uit tussen mousserende, versterkte en likoreuze wijn (17/07/2020 - Het Nieuwsblad)

Niets maakt een zomerdag zo af als een goed glas wijn! Vorige week legde onze wijnspecialist Alain Bloeykens het verschil uit tussen witte-, rode- en roséwijn. Deze week legt hij voor u klaar en duidelijk uit welke verschillende soorten wijn er bestaan en hoe die net gemaakt worden. [naar artikel]


6. Zit er echt smaakverschil tussen verschillende merken water of beelden we ons dat in? Watersommelier proeft blind 8 watersoorten en legt uit (11/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene er bij zweert water van Spa Reine te drinken, heeft de andere een voorkeur voor Chaudfontaine: over de smaak van plat water is al veel gediscussieerd aan de eettafel. Maar is er effectief een smaakverschil? En hoe komt dat al dan niet? Watersommelier Roland Vanden Abbeele proeft blind 8 verschillende watersoorten - inclusief kraantjeswater - en legt uit waar je als consument op kan letten bij de aankoop van water. [naar artikel]


7. Hoe snijd je een pompoen op een makkelijke manier? En welke soorten zijn het best voor welk gerecht? Diëtiste legt uit (01/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Een herfst of Halloween zonder pompoen is voor veel mensen ondenkbaar. De groente is zonder twijfel dé favoriete herfstgroente bij uitstek. Maar weet jij welke soorten er allemaal zijn en van welke je de schil mag opeten? Voedingsdeskundige Iris Daems geeft een overzicht van de meest bekende soorten en hun voedingswaarden. “Niet elke schil is eetbaar.” [naar artikel]


8. Chef Bart De Pooter vertelt alles wat je moet weten over de ui: “Heb je een ui? Dan kun je koken” (02/06/2023 - Het Laatste Nieuws)

Stoofvlees, spaghettisaus of soep. Uien vormen de basis van zoveel recepten, want ze geven smaak en diepgang. Deze bescheiden groente is compleet onmisbaar in onze keuken, maar speelt zelden de hoofdrol. En dat is onterecht, vindt chef Bart De Pooter. Hij leert je verschillende soorten ajuin kennen, geeft zijn favoriete recept én onthult zijn ultieme tip tegen uientraantjes. [naar artikel]


9. Welke aardappel kies je voor frietjes? En in welke olie bak je ze het best? HLN-chef Piet Huysentruyt tipt hoe je even lekkere frieten bakt als in de frituur (02/08/2023 - Het Laatste Nieuws)

Zes op de tien Belgen eten wekelijks een portie frietjes. Maar hoe maak je ze zélf even lekker klaar als in de frituur wanneer je geen zin hebt om door het druilerige naar de frituur te gaan? “Het is eerst en vooral erg belangrijk dat je voor de juiste soort aardappel kiest”, legt HLN-chef Piet Huysentruyt uit. Waar moet je op letten bij je keuze? Welk frietvet gebruik je best? En wat moet je zeker vermijden? De chef deelt zeven ultieme stappen om er een succes van te maken. [naar artikel]


10. Tomatenseizoen is volop bezig, maar welke tomaat gebruik je in welk gerecht? En hoe maak je ze lekker klaar? HLN-chef Sandra Bekkari tipt (19/07/2023 - Het Laatste Nieuws)

Tomaten zijn nu volop in het seizoen én maken elk gerecht op en top zomers. Redenen genoeg om extra veel tomaten op je zomermenu te zetten. Maar welke tomaten zijn het lekkerst in welk gerecht? En wat kan je ermee maken behalve salade caprese en klassieke tomatensaus? HLN-chef Sandra Bekkari legt uit welke tomaten wanneer te gebruiken én deelt 5 recepten. [naar artikel]


11. Getest. Waarom smaakt het (kraan)water anders op een andere plek? En verschilt fleswater écht in smaak of beelden we ons dat in? (19/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene er bij zweert water van Spa Reine te drinken, heeft de andere een voorkeur voor Chaudfontaine: over de smaak van plat water is al veel gediscussieerd aan de eettafel. Maar is er effectief een smaakverschil? En hoe komt dat dan, want is water niet gewoon water? Watersommelier Roland Vanden Abbeele legt het uit aan de hand van 8 verschillende soorten, inclusief kraantjeswater. “Je kan een onderscheid maken tussen ‘fel’ of ‘braaf’ water.” [naar artikel]


12. Weet jij welk wasmiddel en -programma het beste resultaat levert? “Alles begint met je was correct te sorteren, en niemand lijkt te weten hoe dat moet” (31/01/2022 - Het Laatste Nieuws)

Wat er gebeurt als je rode sokken tussen je witte lakens wast, weet iedereen. Maar heb je er al bij stilgestaan wat het effect is van te veel of te weinig wasmiddel? En dat je kleding niet alleen op kleur maar ook op type textiel moet sorteren? Wasexpert Kris Hellebuyck legt uit hoe je je wasmachine optimaal gebruikt. “Vloeibaar wasmiddel wordt doorgaans gebruikt voor gekleurde kleding, terwijl poeder meer geschikt is voor witte was.” [naar artikel]


13. Welke diepvrieskroketten moet je serveren met kerst? Chef Luc Bellings test 10 merken en deelt één 9/10 uit (22/12/2023 - Het Laatste Nieuws)

De Vlaming zet graag kroketten op de feesttafel. In onze feestenquête noemde liefst 44 procent het zijn favoriete bijgerecht. Maar welke diepvrieskroketten zijn het lekkerst? En welke merken mijd je best om teleurgestelde gasten te voorkomen? Chef-kok Luc Bellings proeft tien soorten kroketten uit de supermarkt en vindt naast heel wat misbaksels één absolute favoriet: “Alsof ze huisbereid zijn!” [naar artikel]


14. Welke wijn drink je als je aan het diëten bent?  (11/05/2020 - Metro)

Afvallen en wijn drinken? Dat is geen al te beste combinatie. Maar als je af en toe een wijntje uit je wijnkast wilt drinken maak dan een goede keuze. Er zit namelijk veel verschil tussen wijnen als het gaat om het aantal calorieën. Soms zitten er 100 calorieën in een glas, maar dat kan variëren […] Het bericht Welke wijn drink je als je aan het diëten bent?  verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


15. “Deze grillige tomaat is een droomcombinatie met mozzarella en basilicum”: groentechef tipt welke tomaten er zijn en in welk gerecht ze het best passen (14/08/2022 - Het Laatste Nieuws)

De zomer is hét tomatenseizoen bij uitstek, maar natuurlijk is er meer dan één type tomaat terug te vinden in de winkel. “Tomaten zijn heel breed inzetbaar”, vindt groentegoeroe en chefkok Frank Fol. Welke soorten zijn er allemaal en wat zijn hun kenmerken? En welke gebruik je het best in een tomatensaus, bij mozzarella of bij een tomaat-garnaal? De chef legt het ons uit en deelt een exclusief recept om het beste uit de groente te halen. [naar artikel]


16. Zijn duurdere soorten zout ook gezonder of niet? (18/07/2023 - Het Laatste Nieuws)

Tafelzout vervangen door roze himalayazout ziet er misschien ‘mooier’ uit op je gerecht, maar is het ook echt gezonder zoals soms wordt beweerd? Diëtist Desiré van der Kruk legt uit hoe verschillende soorten zout gemaakt worden én welke voedingswaarden ze bevatten. Welke komt als meest gezonde winnaar naar voor? [naar artikel]


17. Van rosacea tot acne en couperose: dermatoloog geeft voor elk van de 7 soorten roodheid een oplossing (03/04/2023 - Het Laatste Nieuws)

We hebben er allemaal wel eens last van: rode wangen, plekjes of vlekken. Maar wat als ze plots permanent lijken? Onze beautyredactrice tipt de beste producten om komaf te maken met code rood en dermatologe Ingrid van Riet legt uit welke verschillende soorten roodheid er zijn, wat hun oorzaak is en vooral: hoe je ervan af raakt. “Ontstekingsremmende en herstellende ingrediënten verminderen roodheid en helpen wondjes mooi genezen.” [naar artikel]


18. “Als je pompoen eerst roostert in de oven, krijg je een vollere smaak”: HLN-chef Piet Huysentruyt geeft tips én 3 recepten (02/11/2023 - Het Laatste Nieuws)

Pompoen is tijdens de herfstmaanden niet weg te denken, maar hoe maak je de groente op een originele manier klaar? Met welke verschillende soorten kan je allemaal aan de slag? En wat zijn topgerechten om de groente in te verwerken? HLN-chef Piet Huysentruyt legt de do’s en don’ts met pompoen uit én deelt 3 exclusieve recepten. “Tomaat en pompoen combineer je best niet.” [naar artikel]


19. “Het moeilijkste deel van het recept is de saus”: zo maak je zelf de perfecte vol-au-vent volgens HLN-chef Piet Huysentruyt (24/04/2024 - Het Laatste Nieuws)

Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” [naar artikel]


20. 18 bijzondere soorten nummerplaten die je op de weg kunt tegenkomen. Wat betekenen ze? (14/01/2024 - Het Laatste Nieuws)

Een rode combinatie van cijfers, letters en streepjes tegen een witte achtergrond: zo zien de meeste nummerplaten voor Belgische auto’s eruit. Sommige wagens hebben echter afwijkende kentekens, met andere kleuren en combinaties. Door wie worden ze gebruikt en waarvoor staan ze? [naar artikel]


21. Met welke bonen maak je de lekkerste koffie? Koffiekenner keurt 14 soorten uit de supermarkt (24/10/2020 - Het Laatste Nieuws)

Elke week onderwerpen we dagdagelijkse producten aan een test. Vandaag op het menu: koffiebonen. Welke koffiebonen je kiest voor je zelfgemalen kopje koffie, heeft immers een grote invloed op de smaak. Peter Hernou, koffie-expert en wereldkampioen ‘latte art’, neemt 14 soorten uit de supermarkt onder de loep en legt uit hoe je ‘de goeie’ herkent. “Bij het openen van de verpakking ruik en zie je meteen hoe vers ze zijn.” [naar artikel]


22. Welke houtskool is de beste voor de barbecue? Chef Peter De Clercq zocht het uit (03/07/2022 - Gazet van Antwerpen)

Chef Peter De Clercq van restaurant Elckerlijc in Maldegem test tien soorten houtskool uit de supermarkt en doe-het-zelfzaken. Hij hoopt vooral grote stukken houtskool te vinden maar treft helaas veel ‘klein grut’ aan. [naar artikel]


23. “Klimmende kamerplanten zijn een echte trend”: welke soorten koop je best en hoe moet je ze verzorgen? (06/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Het tuinseizoen zit er stilaan op: tijd om je tussen je kamerplanten te nestelen. Nog op zoek naar extra binnengroen? Klimmende planten zijn deze winter dé trend, verklapt onze tuinexperte Laurence Machiels. Ze zet de populairste soorten op een rij en legt uit hoe je ze verzorgt. “Geef voldoende voeding, want het zijn harde groeiers.” [naar artikel]


24. Waarom is de ene appel veel duurder dan de ander? En welke soort eet je wanneer? (07/10/2021 - Het Belang van Limburg)

In de supermarkt, bij de fruitboer of op de wekelijkse markt: appels vind je doorgaans het hele jaar door in allerlei formaten en smaken. Maar welke soorten eet je wanneer? Zijn biologisch geteelde appels duurzamer dan gewone? En waarom kost de ene appel zoveel meer dan de andere? [naar artikel]


25. Niet gek, die gevulde uien met spek (29/05/2017 - De Morgen)

Deze uien worden gevuld met vlees en krijgen een zoete touch dankzij honing en ketchup. Lekker ook met rijst en tomatensaus. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!