Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” [naar artikel]
Eiwitrepen of proteïnebars kun je tegenwoordig overal kopen: van de supermarkt tot het tankstation. Ze worden neergezet als ‘gezonde snack voor onderweg’ of zelfs ter vervanging van een maaltijd. Maar zijn ze wel zo gezond? Helpen ze om af te vallen? En zijn ze voor iedereen allemaal even nuttig? HLN-diëtiste Sanne Mouha neemt zes bekende merken onder de loep en komt tot verrassende conclusies: “Deze reep bevat maar 0,3 gram suiker.” [naar artikel]
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” [naar artikel]
Tijdens het telewerken smeren we nog steeds massaal zelf een boterham of broodje voor de lunch, in plaats van er eentje te bestellen. Het populairste beleg hiervoor blijken smeersalades te zijn. Liefst 8 op 10 Belgen haalt er regelmatig in huis. Vooral klassiekers als kip curry, tonijn en krabsalade vallen in de smaak. Maar zijn die ook een gezonde keuze? Diëtiste Sanne Mouha nam de ingrediënten van een aantal merken onder de loep. “Vaak is meer dan de helft van een salade olie, en minder dan de helft dus vlees, vis of groenten.” [naar artikel]
Van 146 naar 94 kilogram. Met veel wandelen, fietsen, calorieën tellen, ingrediënten afwegen en een buitengewone discipline verloor Frank Depoorter in anderhalf jaar tijd het gemiddelde gewicht van een twaalfjarige. Frank Depoorter en diëtist Michael Sels vertellen over het succes van die eenvoudige aanpak: minder eten en meer bewegen. [naar artikel]
Tortilla’s of wraps zijn populair en steeds meer merken verwerken er extra groenten in. Op basis van rode biet, paprika of zelfs spinazie: de supermarkten liggen er vol mee. Maar zijn deze automatisch een gezondere keuze dan de volkoren of gewoon witte varianten? “Laat je bij sommige wraps niet misleiden door de ingrediëntenlijst", waarschuwt Diëtist Michaël Sels (UZA). Hij neemt ze onder de loep en vergelijkt de wraps in voedingswaarden. [naar artikel]
“Koop je vaak granola, kies dan voor een merk dat hoog zit in vezels en laag in suikers.” Dat is dé tip die diëtist Michaël Sels geeft want uit deze test van 14 varianten, met noten, blijkt dat lang niet alle merken aan die voorwaarde voldoen. [naar artikel]
Tortilla’s of wraps zijn populair en steeds meer merken verwerken er extra groenten in. Op basis van rode biet, paprika of zelfs spinazie: de supermarkten liggen er vol mee. Maar zijn deze automatisch een gezondere keuze dan de volkoren of gewoon witte varianten? “Laat je bij sommige wraps niet misleiden door de ingrediëntenlijst", waarschuwt Diëtist Michaël Sels (UZA). Hij neemt ze onder de loep en vergelijkt de wraps in voedingswaarden. [naar artikel]
Het voedsel dat u in de winkelrekken vindt, is niet altijd wat het lijkt. In sommige groentewraps zijn nauwelijks groenten te vinden. In producten waarop in grote letters ‘ongezouten’ staat, wordt soms toch zout verwerkt. Voedingsjournalist Eva Kestemont (33), die een boek schreef over ultrabewerkt voedsel, neemt vijf voedingswaren onder de loep en legt uit welke ingrediënten er dan wél in zitten. “Waarom zou je vermoeden dat een gezond ogende granola helemaal niet zo’n positief effect heeft op je gezondheid?” [naar artikel]
“Koop je vaak granola, kies dan voor een merk dat hoog zit in vezels en laag in suikers.” Dat is dé tip die diëtist Michaël Sels geeft want uit deze test van 14 varianten, met noten, blijkt dat lang niet alle merken aan die voorwaarde voldoen. [naar artikel]
Met verspakketten proberen de supermarkten ons leven makkelijker te maken. Ze bevatten bijna alle ingrediënten om een specifiek gerecht klaar te maken. Handig voor wie geen inspiratie heeft om te koken, of geen tijd vindt om uitgebreid boodschappen te doen. Maar zijn deze verspakketten een gezonde keuze? En is het niet goedkoper om alle ingrediënten apart te kopen? Diëtiste Sanne Mouha neemt de proef op de som. [naar artikel]
Koken met een airfryer is gezonder dan in de friteuse. Je maaltijd bevat minder calorieën, al moet je de airfryer ook niet elke dag gebruiken. Diëtist Tanja Callewaert en toxicoloog Jan Tytgat leggen uit waarom. [naar artikel]
Als het aan de trendwatchers ligt, slurpen we deze zomer allemaal hard seltzer. Dit bruiswater – lekker fruitsmaakje, weinig calorieën – met alcohol is de nieuwkomer in het drankenrayon, maar is dit gehypte wellnessdrankje echt wel zo gezond? [naar artikel]
Met verspakketten proberen de supermarkten ons leven makkelijker te maken. Ze bevatten bijna alle ingrediënten om een specifiek gerecht klaar te maken. Handig voor wie geen inspiratie heeft om te koken, of geen tijd vindt om uitgebreid boodschappen te doen. Maar zijn deze verspakketten een gezonde keuze? En is het niet goedkoper om alle ingrediënten apart te kopen? Diëtiste Sanne Mouha neemt de proef op de som. “Let op met de vermelding van Nutriscore A op de verpakking.” [naar artikel]
We zien mayonaise niet bepaald als een saus waar je gezonder van wordt. Toch klinken de basisingrediënten op zich niet slecht. Hoe zit het dan met de gezondheid ervan? We vroegen het aan diëtist Pieter Brughmans. “Zelfgemaakte mayonaise bevat geen verdachte ingrediënten. In de winkel check je best deze zaken op het etiket.” [naar artikel]
Pascale Naessens lanceerde deze week een vernieuwde versie van haar app. Die biedt niet alleen toegang tot al haar recepten, maar geeft je meteen de mogelijkheid om alle nodige ingrediënten te bestellen én aan huis te laten leveren. “Gezond koken moet makkelijk en leuk zijn.” [naar artikel]
Een gezond gewicht behoud je onder meer door een oogje te houden op je calorie-inname. Alleen: hoeveel calorieën je lijf nodig heeft, verandert doorheen de jaren. Diëtist Pieter Brughmans legt uit hoe je leeftijd bepaalt wat je kan eten. Wat doe je best om op gewicht te blijven? En rond welke leeftijden ervaar je de grootste veranderingen? “In deze fase daalt je calorieverbranding enorm.” [naar artikel]
Een gezond gewicht behoud je onder meer door een oogje te houden op je calorie-inname. Alleen: hoeveel calorieën je lijf nodig heeft, verandert doorheen de jaren. Diëtist Pieter Brughmans legt uit hoe je leeftijd bepaalt wat en hoeveel je daarvan kan eten? Wat doe je best om op gewicht te blijven? En rond welke leeftijden ervaar je de grootste veranderingen? “In deze fase daalt je calorieverbranding enorm.” [naar artikel]
In de supermarkt moeten op elk voedselproduct de ingrediënten en calorieën staan vermeld. De grote uitzondering blijft echter sterke drank. Europese regelgeving rond correcte etikettering ontbreekt. Dat moet anders, zo stelt de Consumentenbond in Nederland. [naar artikel]
Appelsap uit concentraat, gepasteuriseerd appelsap, troebel appelsap, nectar, 100% puur sap, … Het ene appelsap is de andere niet, als we de etiketten mogen geloven. Maar wat betekenen die verschillen? Welk soort is het lekkerst? En welk sap is de gezondste keuze? Diëtist Michaël Sels (UZA) neemt tien appelsappen uit de supermarkt onder de loep. “Voor wie dagelijks een glaasje appelsap drinkt, kan dit appelsap een verschil maken qua suikerinname.” [naar artikel]
Wie goede voornemens heeft om wat gezonder te eten, kiest al snel voor verse soep als lunch of avondeten. In die soep gooi je meestal een bouillonblokje als smaakmaker, maar welke ingrediënten zitten er in die bouillonblokjes zelf? En zijn die blokjes wel gezond? Diëtiste Sanne Mouha neemt 15 kip-, rund- en groentebouillonblokjes onder de loep en velt haar oordeel. “Hier gaat het eerder over een samengeperst blokje zout.” [naar artikel]
We zien mayonaise niet bepaald als een saus waar je gezonder van wordt. Toch klinken de basisingrediënten op zich niet slecht. Hoe zit het dan met de gezondheid ervan? We vroegen het aan diëtist Pieter Brughmans. “Zelfgemaakte mayonaise bevat geen verdachte ingrediënten. In de winkel check je best deze zaken op het etiket.” [naar artikel]
Bestel jij eerder sushi dan mosselen, omdat je denkt dat dat liever voor je lijn is? Is een broodje gezond zoveel “gezonder” dan een pakje friet? En hoeveel calorieën krijg je nu eigenlijk écht binnen met zo’n frappuccino? UZA-hoofddiëtist Michaël Sels kijkt en vergelijkt. [naar artikel]
Diëten zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Of je nu wil afvallen of aankomen, vaak is het handig om je hierin te laten begeleiden. Deze week is het dan ook Week van de Diëtist. Wij vroegen aan vier diëtisten wat gezond eten voor hen inhoudt, waarom ze diëtist zijn geworden, en hoe […] Het bericht WEEK VAN DE DIËTIST 4 diëtisten over hun beroep en hun ideale laatste avondmaal verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]
Wie goede voornemens heeft om wat gezonder te eten, kiest al snel voor verse soep als lunch of avondeten. In die soep gooi je meestal een bouillonblokje als smaakmaker, maar welke ingrediënten zitten er in die bouillonblokjes? En zijn die gezond? Diëtiste Sanne Mouha neemt 12 kip-, rund- en groentebouillonblokjes onder de loep en velt haar oordeel. “Hier gaat het eerder over een samengeperst blokje zout.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.